Десет икони от фонда на Историческия музей в Бургас имат нужда от спешна реставрация.

За четвърта поредна година културната институция приканва родолюбиви българи да станат благодетели и да дарят средства за да помогнат за възстановяването на ценните бъдещи експонати.

Иконите са на св. Богородица, Исус Христос, св.Архангел Гавраил, св. Пантелеймон, св. Мина, св. Димитър и др., и са част от колекцията от спасени произведения на изкуството постъпили в музея през 1995 и 1998 година, след акция на бургаската полиция, разказа Иванка Делева от Историческия музей:

Това са икони които са от царския ред на иконостаса, те са с размери от 110 см до 80 см. Не знаем от къде са, но това което сме разбрали през годините, въз основа на техниката на зографите им е, че най – вероятно са от църкви от карнобатски села, и такива от района на Странджа, край Средец и Елхово.

Благодарение на събраните средства през годините и проекта „Българските светци” са консервирани и реставрирани 11 икони. Те могат да бъдат видени в постоянната експозиция на музея, а под тях са упоменати спомоществователите.

Средно за възстановяването на останалите големи икони ще са нужни по хиляда лева, но точната сума става ясна след като реставраторът започне работа и установи какво трябва да се направи, за да се възстанови изображението в неговия истински блясък“, каза още Иванка Делева.

От музея се надяват, че инициативата ще бъде подкрепена от местни фирми и организации за да може иконите да бъдат възстановени във възможно най – кратки срокове и след това подредени в музейната експозиция. От институцията припомнят, че участвалите фирми могат да получат данъчни облекчения в края на календарната година. При дарение за култура сумата от данъчните основи може да намалее с до 15 на сто.
За повече информация:

Тел. 056 841 815 – Исторически музей в Бургас;

Ел.поща: main@burgasmuseums.bg

Източник: http://bnr.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =