Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ от години преследва мечтата на издигане и освещаване на университетски храм, посветен на паметта на последния Търновски патриарх, Св. Евтимий.

Въпреки сериозните финансови трудности пред учебното заведение, ръководството възнамерява да осъществи проекта и подема редица инициативи в тази насока. На интернет страницата на университета  всеки, който желае да помогне, може да се осведоми за сметката, по която се събират дарения за храма. Съвсем наскоро, на нарочна пресконференция, проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет, и г-н Стефан Шарлопов, член на Съвета на настоятелите и основен спонсор за набиране на средства досега, обобщиха резултатите от започната кампания. Съобщение за събитието бе публикувано и на страницата на университета:

Ръководството на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” изказва своята благодарност и признателност на всички, които се включиха в благотворителния бал и с финансовата си подкрепа спомогнаха родолюбивата кауза за набиране на средства за подпомагане на изграждането и довършването  на университетския храм   „Св. Евтимий, Патриарх Търновски” да бъде повече от успешна!

По инициатива на проф. д-р Христо Бонджолов и с изключителната подкрепа на г-н Стефан Шарлопов, възпитаник на Великотърновския университет и основен спонсор за изграждането на храма, бе подета национална дарителска кампания за набиране на средства за неговото довършване. Благотворителният бал, който бе организиран от Гранд хотел „Янтра”, бе първата инициатива от националната кампания. Събрани бяха 55050 лв. от куверти, томбола, търг на картини, икони и фотографии, предоставени от преподаватели на Великотърновския университет и г-н Стефан Шарлопов, както и от дарения по време на благотворителния бал. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и народните представители от четвърти Великотърновски  избирателен район дариха 5000 лв., а 20000 лв. – бизнесмени, приятели на Стефан Шарлопов.

Великотърновска строителна фирма обяви, че се ангажира да извърши външната облицовка на храма, а медният обков на кубетата на църквата се дарява от приятел на Стефан Шарлопов. RG Corporation предоставя останалите необходими средства за довършването на университетския храм. Благотворителната кауза на Великотърновския университет бе подкрепена и от Генералното консулство на Руската Федерация в Русе.

Bottom of Form

Събраните на този етап средства от благотворителния бал са за довършването на строителните работи по храма, които ще приключат до  22 септември 2017.

Националната благотворителна кампания за университетския храм   „Св. Евтимий, Патриарх Търновски” продължава. Средствата, които ще се набират, са необходими за цялостното интериорно оформление на храма, което включва стенописи, изработката на иконостаса  и иконите му, църковна мебел и църковна утвар. 

Всеки, който желае да подкрепи доизграждането на университетския храм„Св. Евтимий, Патриарх Търновски” може да го стори с дарение по следната сметка:

IBAN BG50BUIN70013152500016

BIC BUINBGSF

Алианц Банк България АД

Бизнес център, Велико Търново, ул. Марно поле №2

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 8 =