„Елате, ангели крилати,
елате, птички и цветя,
елате, бедни и богати,
елате, старци и деца,
и вий, пчелици и мушици,
и ти ветрец, и ти поток,
елате, братя и сестрици,
за да възпеем благий Бог!
Цветята пръскат аромат!
Бог пак е близък и обичан!
Ухае сладко пролетта!
И всяка нова твар ликува!
Сърцето вижда пак Христа
възкръснал дивно от смъртта
и своят сбъднат блян празнува!
Иисус Христос срази смъртта!
Веч злобата е победена!
Възкръсна Разпнатият Бог!“

За поредна година децата от храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“ кв. Лозенец ще боядисват пасхални яйца на 27 април /Велика събота/ от 12:30 часа.

Приготвили сме 500 яйца и много интересни техники за боядисване. Чакаме всички малки и големи богоносци, за да се подготвим за празника с молитва и радост. Наши гости ще бъдат ученици от неделни училища от София, като всички други деца и възрастни също са добре дошли. Молим само да ни пишете, за да потвърдите присъствие, на страницата ни във фейсбук (ТУК) или на телефон 0876 77 66 62.

Можете да си донесете ръкавици, но опитът показва, че да се изцапаш е по-весело. След боядисването ще има игри и почерпка за всички деца. Предварително се извиняваме на всички майки за изцапаните дрешки. Освен боядисването на яйцата, сме подготвили още една изненада за цялата енория. По време на Великия пост неделното ни училище репетира две празнични песни, под ръководството на музикалния педагог г-н Росалин Наков. На Велика събота, веднага след празничната служба, децата ще поздравят всички богомолци в храма с музикално-поетичен концерт.

Защо боядисваме пасхални яйца?

Има няколко популярни легенди защо яйцата са червени и шарени. Те са свързани с Кръстната смърт и Възкресението на Господа, или с Божията майка и св. Мария Магдалена. Една римска легенда разказва, че преди да се роди император Тиберий, майка му Ливия гадаела с кокоше яйце, от което се измътило петле с необичайно голям гребен. Това означавало, че нейният син ще достигне най-високи почести в империята. Римляните имат и друго предсказание с яйце – то било на червени точки и предшествало раждането на император Марк Аврелий. Според една легенда Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Иисус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове. Самият Христос, разпънат на Кръста, бил замерван с яйца. Когато докосвали Тялото му, те се превръщали в здрави обагрени в червено яйца. Когато разпънали Христос на Кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. Според друга легенда в деня на Възкресението на Христос една жена вървяла по стръмна пътека с кошница яйца в ръцете. Срещнала я друга жена и се заговорили; първата казала: „Чу ли, Христос възкръсна“? Втората не повярвала и за да я убеди, жената с кошницата нарекла: „Ако е истина, яйцата ще станат червени“. Когато погледнали, яйцата наистина станали червени.

Св. Мария Магдалена тръгнала по света да разнася истината за Възкресението. Когато стигнала в Рим, нямала нищо друго за дар на императора, освен едно сварено яйце. Тиберий го приел, но се присмял на думите й: Христос не може да възкръсне, както бялото яйце не може да стане червено. На секундата това в ръката му поруменяло. Когато св. Мария Магдалена отишла в гробницата, за да помаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата. С тези разкази хората обясняват боядисването на червени яйца на този ден.

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 6 =