На Светли вторник в параклиса на Пазарджишкия затвор „Св. арх. Михаил“ Константийският епископ Яков, викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, е отслужил архиерейска Св. Литургия. Преди богослужението епископ Яков е въдворил свещ. Любомир Чавдаров в длъжността „ефимерий“ на параклиса на и обгрижващ духовно лишените от свобода в затвора: 

На третия ден на Пасха – Светли вторник, обитателите на Пазарджишкия затвор чуха радостната вест за Христовото Възкресение. Тя им беше донесена лично от Константийския епископ Яков, викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, който дойде да отслужи Пасхална архиерейска света Литургия в параклиса на Затвора „Св. арх. Михаил“. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата служба и в изпълнение на решение на Пловдивския епархийски съвет, епископ Яков отслужи чина на въдворяване на нов свещенослужител в храма, въвеждайки Негово Благоговейнство свещ. Любомир Чавдаров в длъжността „ефимерий“ на параклиса и обгрижващ духовно лишените от свобода в Пазарджишкия затвор.
След светата Литургия, на която присъстваха част от обитателите и служителите на учреждението, епископ Яков им честити Празника на празниците и пожела Христос да възкръсне в сърцата на всички ни и ги облагороди. Архиереят представи на присъстващите новия пастир, на когото благопожела с търпение и усърдие да води повереното му стадо към рая.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над нововъдворения председател на храма и неговото паство.

Архиереят раздаде на присъстващите по едно червено Великденско яйце, символ на Христовото Възкресение.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

Свързани публикации:

Отец д-р Йордан Карагеоргиев заведе лишени от свобода на поклонение

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 4 =