Придстанена бе книга, посветена на храмовете от селата Долна и Горна Вереница (общ. Монтана), на която присъства и Видински митрополит Даниил:

Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница бе представено в държавен архив Монтана. Негов автор е Катерина Дюлгерова -доктор по изкуствознание. Ръководител на дисертацията е проф.д-р по изкуствознание Елена Попова от БАН, в представянето се включи и доц. д-р Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Проучването на храмовете Свети Николай в двете села е продължило три години. Черквите са с петвековна история и са обявени за национални паметници на културата. Богатството им е в това, че проследяват развитието на православието и българското изобразително и строително изкуство на границата между Средновековието и  Възраждането.

Спрях се на двете църкви, защото ми се сториха доста интересни- имат един и същи патрон и относително идентична история и архитектура, но всяка е със собствена художествена съдба, което позволява нов и полезен изследователски ракурс и обуславя неговото актуално значение днес…. ОБкетите не са достатъчно проучени, материалите, които използвам, са архивни единици, проучени са оригинални художествени произведения от фонда на РИМ Монтана, както и материали от манастири, църкви и музеи, пряко или косвено свързани с историята на разглежданите църкви…“ – каза за Радио Видин авторката Катерина Дюлгерова.

На представянето на книгата в Монтана присъстваха видинският владика Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и други общественици уважиха събитието. Митрополит Даниил заяви:

За нас това изследване е ценно, защото то проследява корените на хората, които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух. Това е националната ни памет и е една предпоставка за съхранение и препредаване на това религиозно наследство.

Интересно е да се отбележи, че Долна Вереница е била едно от най-големите села във Видинския санджак още през ХV век. Най-старият запазен опис на населението в региона в периода 1454-1455 година показва, че в Горне Верениче има 100 домакинства и приходи от 14 752 акчета, а Долне Верениче има 197 домакинства и приход от 29 015 акчета.

Регистърът е създаден по заповед на султан Мехмед Завоевателя и се съхранява се в Истанбулската градска библиотека. И двете села са част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак. Според регистъра Долна Вереница се равнява по големина с град Видин и го превъзхожда по доходи.

 

Катерина Дюлгерова е родена в Белоградчик, където завършва и средното си образование. След това следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в специалност „Църковни изкуства“. След завършването си се занимава с иконопис, живопис и дърворезба. Вече има няколко изложби в България, Румъния, Сърбия и Италия. В момента работи в Художествената галерия във Видин като куратор. 

Източник и интервюта: http://bnr.bg/vidin/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + seventeen =