За осемнайсти пореден път т. г. се проведе Националният конкурс „Бог е любов”, който се организира от Министерството на образованието, младежта и науката и се осъществява с подкрепата на Регионалните управления по образование.

В първото му издание (което бе през учебната 2001/2002 година) се включиха преди всичко деца, които изучават предмета „Религия“ в училище. Днес за него творят деца от по-широк кръг, но които имат отношение към християнските нравствени ценности и култура.

В конкурса „Бог е любов” децата изявяват своите дарования в областта на литературата, изобразителното и приложното изкуство. Всяка година конкурсът има наслов. Тази година християнчетата твориха, вдъхновени от патронния надслов: „Бог е любов“.

През месец март завърши първият етап от националния конкурс, като творбите на софийските ученици бяха представени и оценени от комисия, с председател Ваня Станчева, старши експерт в РУО-София.

За лауреатите на Регионалния софийски етап, на 20 май в столичния храм „Св. София“ се състоя награждаване на участниците. Наред със стотината отличени млади творци залата бе преизпълнена от деца, родители и учители от цяла София. Сред присъстващите бяха началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) София-град Ваня Кастрева, старши експерт Ваня Станчева, Иван Тупаров, представител на Духовно-просветния отдел на Софийска митрополия.

Празничното събитие бе открито с молебен отслужен от ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, заедно с храмово духовенство.

Той приветства от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит присъстващите и сподели голямата си радост, че именно децата са поели върху себе си тази отговорност да разсъждават защо Бог е любов и какво е дивното на любовта. „Защото любовта винаги преобразява човека и стремежът на човека трябва да бъде винаги да бъдем Христови, което означава да имаме любов дълбоко в сърцето си.“ – каза отец Ангел и пожела никога да не забравяме любовта и на Бога към нас.

Г-жа Кастрева с присъщото си красноречие също поздрави децата и техните учители като подчерта, че в живота на подрастващите има двама възрастни, които особено ги подмогат да израснат отговорни и уверени в доброто – това са родителят и учителят. „Когато те едновременно възпитават децата в доброто и любовта, нищо не може да ги съкруши, защото единственият отговор на омразата е любовта“ – цитира г-жа Кастрева, думите на отец Анастасий.

От името на Регионалното управление тя раздаде грамоти на отличилите се творци, а отец Ангел раздаде подаръци, осигурени от Софийската св. митрополия, безвъзмездно предоставени от Татяна Попова, собственик на фирма “ Аванти“.

Празничното събитие завърши с паметна снимка на духовенство, ученици и учители. С пожелание на нови срещи на следващото издание на конкурса се разделиха малки и големи творци, обединени от Христовата вяра и любов.

Текст и снимка: Весела Игнатова

Източник и галерия: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =