На 6 юни, Възнесение Господне, в столичния район „Изгрев“ бе направена първа копка на храм, посветен на софийският светец Св. Пимен Зографски.

Той  ще се строи в градинката зад КАТ и ще бъде разположен на 200 кв. м. Организаторите – църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“, споделят, че това ще бъде първият енорийски храм на територията на столичния район.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протойерей Антоний Милушев и софийски духовници.

В градинката на определеното място се бяха събрали десетки жители на района и множество деца от местните детски градини.

Сред официалните лица бяха на това вълнуващо, тържествено и дългоочаквано събитие присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, районният кмет инж. Цветомир Жеков, представители на областни и общински организации, общинска администрация, кметски наместници, местни бизнесмени, много журналисти и др.

След като бе направен водосвет, епископът положи първите три камъка в основите на бъдещия храм, а официалните лица ги зариха в земята.

Епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за мястото и ролята на православния храм, който е голяма утеха и надежда за вярващото сърце.

Иминахме дълъг път и сме благодарни на толкова много хора – на кмета на Столична Община – г-жа Йорданка Фандъкова и Столичен общински съвет за подкрепата в това благородно дело, на Църковното настоятелство към храма, в лицето на председателя – протойерей Антоний Милушев за енергично следваната цел, на арх. Станимир Димитров, изработил и дарил безвъзмездно идейния проект за храма, както и на арх. Тихомир Казаков и неговия екип, дарили работния проект, на всички, които са отделили средства за изграждане на Божия дом„- казаха основните иниициатори.
С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да започнат и завършат начинанието.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник и галерия: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + eight =