На 26 юни се проведе последната беседа, с която успешно завърши и вторият сезон на проявата „Училище за предбрачна подготовка“. Припомняме, че повторната изява на Училището се откри с благословението на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска св. митрополия, и предварително представяне на 9 ноември 2018 г.

Инициативите „Училище за семейни“ и „Училище за предбрачна подготовка“ стартират в края на 2016 г. и си поставят за цел да помогнат, насочат и укрепят млади православни християни в често нелекия път по изграждане на семейния мир и тайнство. Основен акцент по време на първия сезон е възможността за консултация със сертифициран опитен семеен консултант и богослов в лицето на презвитера Зоя Димитрова.

Положителните резултати и отзиви от първия сезон на инициативата довеждат до нейната повторна проява, която стартира през есента на 2018 г. Представянето на второто издание се проведе на 9 ноември в присъствието и с благословението на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска св. митрополия. Важна отклика бе, че освен съветите и насоките на презвитера Зоя Димитрова са предвидени общи поклонически пътувания и беседи със свещеници. Приятна изненада, която споделят организаторите, е увеличеният брой желаещи за участие. В хода на мероприятията Училището за предбрачна подготовка се утвръждава като по-желаната и търсена инициатива. По време на неговите прояви сред участниците се открояват повишена активност и стремеж за пълноценно участие в дискусиите. Като кулминация в това отношение изпъкват двете последни беседи от сезона, проведени с о. Сергей Павлов от храм „Св. Великомъченик Мина“ в кв. Модерно предградие и о. Михаил от храм „Св. ап. Йоан Богослов“ в кв. Левски (ТУК).

Както на двете последни беседи, така и по време на целия курс са обсъдени теми, свързани с изграждането на християнското семейство, способно да посреща трудности и изпитания и да остава извор на любов и топлина. Сферата на разглежданите въпроси включва избора на подходящ брачен партньор, встъпването в Светото Тайнство Брак, взаимоотношенията между съпрузите, връзката между родители и деца, справянето с конфликти и трудности по време на брачния живот, взаимоотношенията между младото семейство и техните родители и др.

След втория сезон на Училището за предбрачна подготовка Стефани Атанасова, един от инициаторите,  споделя, че организаторите са мотивирани и ентусиазирани за провеждането и на следващи сезони. Превръщането на проявите в традиционни е един прекрасен способ за взаимоподкрепа и насърчаване сред християните за вървеж по стъпките, които биха превърнали семейното огнище в малка, стоплена от любов, Божия домашна Църква. Училищата са и своеобразна възможност за всеки любопитен и любознателен човек да се запознае с един от най-светлите и общественозначими елементи в православната традиция – красотата на тайнството наречено Брак и Семейство.

Свързани публикации:

За втори път се откриват Православни училища в подкрепа на брака и семейните отношения

Проведе се представянето на православните Училища в полза на семейството

Проведе се първа среща на Училище за предбрачна подготовка

Стартира православен курс: „Училище за предбрачна подготовка“

Първото „Училище за семейни“ в София предлага подкрепа и набира доброволци

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =