Деца от начален и прогимназиален етап на обучение, посетиха Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ днес. Посещението им бе част от организирано от община Сандански и Неделно училище при храм „Св. Вмчк. Георги“ в града, еднодневно пътуване до Националния исторически музей в София.

Водени от ръководителя на неделното училище – г-н Светослав Костарев, и от експерта по култура към община Сандански – г-жа Петя Костадинова, децата първо посетиха Семинарията, където йеромонах Мелетий, заместник-ректор при същата, ги посрещна в храма. Там той им изнесе кратка беседа за устройството на църквата и за живота на небесния ни застъпник свети Йоан Рилски.

След разходка из парка на Семинарията, учениците изгледаха презентация за историята на училището в интерактивния кабинет. Впечатлени от миналото и настоящето ни, както и от архитектурата на сградата, те се отправиха към Аулата, където ги посрещна архимандрит Пахомий, ректор на Семинарията. Там децата зададоха своите въпроси, натрупали се от впечатленията им по време на краткия техен престой в нашето духовно училище. Най-голяма възхита сред тях създаде семинарското знаме, а девизът му „Вярвай в Бога, обичай България“ породи кратка беседа между учениците, Ректора и техния учител.

В края на срещата на децата с архим. Пахомий, след кратка почерпка, последният подари на всеки по една детска Библия, като ги посъветва да я пазят, да я споделят със своите родители, заедно да я четат и винаги да търсят отговора на това, което не могат да разберат. Радостни, децата отпътуваха от Семинарията към Националния исторически музей в София.

Слави Спасов

Източник и галерия: https://sofia-seminaria.org/

Свързани публикации:

Митрополит Йоан връчи дипломите на завършващите от Випуск 2019 г. на Софийската духовна академия

Патриарх Неофит освети обновената сграда и стаите за учениците на Софийската семинария

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 17 =