Всяка година от 2003 г. насам, на 21 август /3 септември по нов стил/ в руския манастир „Св. Пантелеймон“ на Света Гора Атон се почита чудното явяване на т.нар. Светло(из)писан образ на Пресвета Богородица (от гр. „фотография“ = „писане / изписване чрез светлина“).

На 21 август 1903 г. по време на раздаване на милостиня при вратите на светата Пантелеймонова обител била направена фотография от монах на име Гавриил, върху която впоследствие се оказало, че е запечатан образът на Божията майка, приемаща милостиня от ръцете на старец-инок, която милостиня традиционно се раздавала на непритежаващите нищо братя.

В тази фотография св. Богородица благоволила да се яви във вид на бедна просякиня. Така св. Дева Мария от една страна потвърдила високата стойност на нестяжението и милосърдието, а от друга страна ни дарила утешително потвърждение, че тя е непрестанно с нас тук, на земята, и отвръща на молитвите, искрено отправени към нея.

Подобно на „кеносис“-а (от гр. – „унижение“, „умаляване“) на своя Божествен Син Иисус Христос, Пресвета Богородица често се явява в най-прост вид, скривайки своята слава. А в същото време Небесната Царица върши великото дело на Божието домостроителство за спасението на човешкия род като ни възпитава, милва, подпомага, обнадеждава и вдъхновява.

През 2003 г., по случай 100-годишнината от чудното й явяване върху фотографията в Светопантелеймоновия манастир, по решение на Събора на старците на обителта и с благословението на игумена архимандрит Йеремия (Альохин) било установено празнуването на това дивно Богородично явяване. Пак през 2003 г. е съставена служба на чудесното събитие и е създадена иконописната „версия“ на фотографията за богослужебно използване.

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, ЗАПАЗИ НИ ПОД ТВОЯ ПОКРОВ ВОВЕКИ! Амин.

Още полезни сведения за тази велика милост на Божията майка към нас можете да прочетете в сайта „Руский Афон” (ТУК)

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: http://www.afonit.info

Източник: https://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =