Приключила кампания. Благодарното храмово настоятелство обяви, че кампанията е надминала очакванията и благодари на всички, които са се отзовали – ТУК.

Да помогнем на новопостроения храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Трявна с набавянето на православна литература, образователни материали и по отношение на последните неголеми строителни дейности.

В град Трябва в кв. Светушка от декември 2018 г. е издигнат и осветен храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. От лятото на 2019 г. към храма функционира и неделно училище. Отец Николай Николаев, председател на църковното настоятелство, споделя, че училището разполага с детските издания на Ловчанска св. митрополия без Евангелието за деца и папка със занимателни образователни задачи от изд. „Двери”. До този момент децата в училището са общо 15 и на възраст между първи и шести клас.

Сред амбициозните цели, които си поставя църковното настоятелство, наред с развитието на неделното училище, е изграждането на православна библиотека, която да обслужва не само енорията, но и въобще Тревненска духовна околия. Първоначалната идея е била библиотеката да е прихрамова, но както липсата на подходящо помещение при самия храм, така и липсата на подобна библиотека в околията довеждат до разширяване на поставените цели. Помощ до този момент е оказала от Фондация „Наследство” към Зографския манастир, от която са изпратени като дарение 30 тома с литература.

От църковното настоятелство, начело с отец Николай, се обръщат към всички, които имат възможност и желание да помогнат  – можем да помогнем като изпратим книга за библиотеката или образователен материал за Неделното училище чрез приложените по-долу контакти.

Храм Св. Николай Мирликийски ЧУдотворец в Трявна се нуждае и от някои довършителни строителни дейности – изграждане на плочник в двора и покрив на проскомидията. Камъкът зо плочника е набавен. Останалите нужди не са твърде големи и се изчисляват на ок.  750 лв. (средства за замаска, дъски, торби с лепило, ламарина, керемиди и боя) Всеки може да помогне както желае и с каквото може – средства могат да се изпращат по приложената сметка, а след обаждане и синхронизиране с отец Николай, могат да бъдат изпратени и материали.  

Контакти да връзка и подкрепа:

Адрес на храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец – гр.Трявна, кв.Светушка, ул. Цаньо Шишков 4

Имейл:  hramsv.nikolai-trqvna@abv.bg

Телефон  за контакт: Йерей Николай Николаев 0878 1234 92

 Офис на Еконт – ул.Бачо Киро 9;

Сметка – Пощенска банка

IBAN: BG15BPBI79294055491301

Титуляр: Николай Николаев

Св. Серафим (Соболев), чиито свети мощи лежат в храм посред София, посветен отново на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, ни учи, че „храмостроителството се явава едно от най-големите и спасителни за нас дела“ и добавя „на даренията в полза на храмовете и манастирите Църквата винаги е гледала като на посветени на Бога“ и средства, с които Тя развива Своята просветна и евангелизаторска дейност – Св. Серафим (Соболев), За православната монархия, С., 2019, с. 30, 52.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + seven =