Международен младежки лагер, с участие на младежи от 18 до 20 г. от Молдова, Македония и България, се проведе от 25 до 29 август 2019 г. в архитектурно-музеен резерват с. Арбанаси край Велико Търново.

Събитието се организира за втора година от фондация „Дякония и мисия“. Първият лагерът се проведе през август 2018 г. в Троянския манастир „Успение Богородично“ и в него участваха младежи от Македония, Бесарабия и България.

Целта на международните младежки лагери, организирани от Фондацията е да дадат възможност за опознаване между младите хора, да споделят опит и да обогатят знанията си за Православието, доброволчеството и дяконията (социалната дейност) в Църквата.

В първия ден от програмата участниците са запознаха с историята на с. Арбанаси и посетиха храма „Рождество Христово“ – паметник на културата с национално значение и съхранени стенописи от 16-17 в. и Констанцалиевата къща – една от най-големите и богато украсени къща в Арбанаси, в която е представен битът на арбанашките жители. Участниците в лагера посетиха и двата манастира в селото – „Св. Николай“ и „Успение Богородично“, където се пази и чудотворна икона на Божията майка. В следобеда на първия ден от лагера младите хора участваха във вечерното правило в манастира „Успение Богородично“. Програмата от първия ден на лагера завърши със среща-разговор с проф. д-р Димитър Попмаринов – преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

С пешеходна разходка и запознаване с историята на Търновград започна вторият ден на лагера – 27 август. След посещението на парка „Търновград – духът на хилядолетна България“, участниците се отправиха на пътуване към Соколския девически манастир „Успение Богородично“, посетиха Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“, където се запознаха с традиционните занаяти за региона и бита на българите. Еднодневната екскурзия завърши с посещение на гр. Габрово.

Автор: Диана Николова

В ранното утро на третия ден от програмата на лагера участниците са отправиха на пешеходен поход от с. Арбанаси до Петропавловския манастир над гр. Лясковец. С ентусиазъм и нетърпение изминаха разстоянието до манастира, присъстваха и на сутрешното правило. След фотопауза на живописните скали зад манастира се отправиха обратно към с. Арбанаси. В ранния следобед младежите представиха страните си. Гостите от Македония избраха да представят Бигорския манастир и неговия игумен – архимандрит Партений – носител на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. за България. Андрей Цисар ръководи презентацията за Молдова и с помощта на другите участници представи своята родина.

След това младежите се запознаха с дейността на фондация „Дякония и мисия“ и участваха в благотворителна работилница в помощ на инициативата на фондацията – „От сърце за протегнати ръце“. С голяма радост и въодушевление младежите изработиха картички и разделители за книги под ръководството на Андреяна Дойкин – докторант в катедра „Църковни изкуства“ при Православния богословски факултет.

Програмата на последния ден от лагера завърши със среща с доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет. По време на разговоря бяха засегнати темите за доброволчеството, за другия, за времето, което отделяме на другия и за израза на християнската любов.

На 29 август (четвъртък) обогатени със спомени, много впечатление и нови приятелства младежите отпътуваха към родните си места с обещание, че отново ще посетят България.

Лагерът беше ръководен от д-р Стефка Кънчева – преподавател в Православния богословски факултет и директор на фондация „Дякония и мисия“, помощник координатор на лагера беше Андреяна Дойкин – докторант в катедра „Църковни изкуства“ на ПБФ. Цялото начинание стана възможно благодарение на съдействието на на архимандрит Партений – игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ и сестра Евтимия от метоха Райчице, на Олег Косих и Александър Боримечков от фондация „Български дух“ в Молдова.

Повече снимки от II Международен младежки лагер можете да видите във Facebook страницата на фондация „Дякония и мисия“.

Източник: https://diakoniamission.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =